Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
16.10.2012 aktualizacja 16.10.2012

Wszystkie światła na chemerynę - wyjątkowe białko!

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Chemeryna jest niewielkim białkiem, o bardzo dużych możliwościach. Wiadomo, że "kieruje" ruchem komórek odpornościowych, tak by znalazły miejsce, w którym zaczyna się proces zapalny. Krakowscy uczeni odkryli, że potrafi też zabijać... na szczęście tylko bakterie i grzyby.

"Chemeryna to cząsteczka białkowa, którą odkryto kilkakrotnie ze względu na jej różne funkcje. Po zainteresowaniu, jakie wzbudziła na początku lat 90., ponownie zaczęto się jej przyglądać w XXI wieku” – powiedziała PAP dr hab. Joanna Cichy z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Odgrywa ona istotną rolę w procesie chemotaksji, czyli migracji komórek odpornościowych do tkanek w trakcie stanu zapalnego. "Komórki układu odporności normalnie występują w krwi, węzłach chłonnych albo śledzionie. Jeśli mamy do czynienia ze stanem zapalnym, by nas obronić, muszą skierować się do miejsca zapalenia. W przyciąganiu niektórych wyspecjalizowanych komórek do tego miejsca pośredniczy właśnie chemeryna” – wyjaśniła dr Cichy.

Uczeni z Zakładu Immunologii Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ wykazali, że chemerynę aktywują enzymy, wydzielane przez komórki układu odpornościowego w miejscach zapalenia oraz niektóre bakterie. Taka aktywna forma białka znajduje się w skórze osób chorujących na łuszczycę. „Chemeryna może więc +kierować+ ruchem komórek odpornościowych w kierunku skóry łuszczyków” – powiedziała rozmówczyni PAP.

Niedawno odkryto, że chemerynę wydzielają komórki tłuszczowe, a równocześnie ona sama wpływa na ich różnicowanie. Ma to ważne znaczenie w chorobach metabolicznych, np. cukrzycy czy otyłości.

Jednak rola chemeryny nie ogranicza się tylko do wymienionych wyżej dwóch funkcji. Pozostałe badają krakowscy uczeni.

"Dlaczego zainteresowaliśmy się chemeryną? Wszystkie właściwości tego białka są bardzo ciekawe, bo obecnie w immunologii coraz więcej mówi się na temat wpływu metabolizmu na aktywność komórek układu odporności. W tym kontekście chemeryna zajmuje szczególną pozycję, ponieważ bezpośrednio wpływa zarówno na układ odpornościowy jak i na metabolizm organizmu” – powiedziała dr hab. Joanna Cichy.

Jak wyjaśniła, choroby metaboliczne manifestują się w bardzo wielu narządach i na wiele sposobów. Wpływają na wątrobę, skórę i komórki nabłonkowe wyścielające przewód oddechowy i pokarmowy, czyli te, które mają bezpośredni kontakt ze światem zewnętrznym.

Krakowscy naukowcy ciągle szukają nowych funkcji chemeryny. „Teraz pracujemy nad możliwością regulacji nadciśnienia, które jest jedną z chorób metabolicznych i dotyka wielu ludzi. Chcielibyśmy wykazać, że chemeryna wpływa na regulację tego procesu” – zapowiedziała dr Cichy.

Ponadto, nowe badania zespołu dr Cichy wskazują na nową funkcję tego białka. "Działa ona (chemeryna - przyp. PAP) również przeciwbakteryjnie, ogranicza wzrost niektórych bakterii i grzybów. Chcielibyśmy poszukać możliwości zastosowania terapeutycznego tych właściwości” – zaznaczyła rozmówczyni PAP.

Jak wyjaśniła, właściwości zabijania bakterii przez chemerynę uczeni odkryli prowadząc badania w probówkach. "To jednak początek drogi do tego, by udowodnić, że tak się dzieje też w naturze i do tego by wykorzystywać ją do leczenia infekcji skórnych” – powiedziała uczona.

Badania nad chemeryną są prowadzone w ramach programu „Team” Fundacji na rzecz Nauki Polskiej oraz grantu Narodowego Centrum Nauki.

PAP – Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska

agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024