Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
16.03.2013 aktualizacja 16.03.2013

Produkty z zielonymi etykietkami są uważane zdrowsze

Nawet mało wartościowe pod względem odżywczym towary mogą sprawiać wrażenie zdrowych, jeśli są opatrzone etykietką w zielonym kolorze - zawiadamia czasopismo "Health Communication".

Naukowcy z Cornell University (USA) odkryli, że badani konsumenci postrzegają batoniki posiadające na opakowaniu tabelkę kaloryczną koloru zielonego za zdrowsze niż te z czerwoną etykietką, nawet jeśli w rzeczywistości zawierają tyle samo kalorii.

Szczególnie wrażliwe na oddziaływanie koloru umieszczonego w tle informacji o składnikach odżywczych produktu są osoby, dla których zdrowe odżywianie stanowi ważny element codziennego życia.

"Wyniki naszego badania sugerują, że kolor tabeli kalorycznej może mieć wpływ na to, czy ludzie postrzegają jedzenie jako zdrowe, bez względu na faktycznie widniejące na etykiecie informacje, np. zawartość kalorii" - mówi Jonathon Schuldt, jeden z badaczy. (PAP)

ooo/ tot/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024