Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
10.12.2013 aktualizacja 10.12.2013

Napoje wpływają na długość telomerów

Wyniki badań przeprowadzonych na różnych gatunkach drożdży wskazują na to, że kawa powoduje skrócenie telomerów, a alkohol ich wydłużenie – informuje czasopismo „PLOS Genetics”.

Naukowcy z Tel Aviv University (Izrael) oraz Columbia University (USA) sprawdzali, jak czynniki środowiskowe oddziałują na genom drożdży, a szczególnie na telomery – fragmenty chromosomu powiązane z procesem starzenia się.

Zaobserwowali, że to napoje w wyraźny sposób wpływały na ich długość. Pobudzająca kawa pociągała za sobą skrócenie telomerów, a uspokajający alkohol powodował ich wydłużenie.

Inspirację dla badaczy stanowiły analizy prof. Elizabeth Blackburn, laureatki nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny, która sugerowała, iż za skracanie się telomerów odpowiada między innymi stres emocjonalny, a dokładnie wolne rodniki uwalnianie w komórkach.

Naukowcy postanowili poddać drożdże działaniu wolnych rodników, lecz ku swojemu zaskoczeniu stwierdzili, że nie powodują one skrócenia długości telomerów, podobnie jak większość innych stresorów środowiskowych takich, jak zmiany temperatury, odczynu kwasowości czy zastosowanie różnych leków i substancji chemicznych.

Okazało się, że na długość telomerów wpływała kofeina (ilość zawarta w jednej filiżance espresso), wywołując ich skrócenie, oraz 5-7 proc. roztwór alkoholu, przyczyniając się do ich wydłużenia.

Ponadto zidentyfikowano geny, które pośredniczą między oddziaływaniem czynników środowiskowych a zmianami długości telomerów. Główną rolę odgrywały Rap1 i Rif1, aczkolwiek badacze doszli do wniosku, że w procesie uczestniczy około 400 różnych genów. Co ciekawe, większość z nich występuje także u człowieka. (PAP)

ooo/ mrt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024