Skojarzenia smakowe angażują emocjonalnie mózg | Nauka w Polsce

Skojarzenia smakowe angażują emocjonalnie mózg

Zwroty, w których pojawiają się słowa kojarzące się ze smakami, angażują emocjonalnie nasz mózg – informują naukowcy na łamach „Journal of Cognitive Neuroscience”.

Słowa typu „słodki” bardziej uaktywniają mózg niż słowa typu „miły” - dowodzą naukowcy z Princeton University (USA) i Freie Universitaet w Berlinie.

Określenia typu „słodki głos” czy „kwaśna mina” są nam tak dobrze znane, że raczej nie myślimy o nich jako o metaforach. Okazuje się jednak, że nasz mózg kojarzy te przenośne określenia ze smakami, do których się one odnoszą i reaguje intensywniej niż w przypadku określeń bardziej abstrakcyjnych o tym samym znaczeniu. Metafory związane ze smakami aktywizują emocjonalne obszary naszego mózgu.

W ramach eksperymentu badani czytali zdania, w których zastosowano metafory odnoszące się do doznań smakowych. W tym czasie naukowcy badali aktywność mózgu ochotników.

Następnie w miejsce słowa oznaczającego smak podstawiano słowo neutralne, np. zdanie „Ona patrzy słodko na niego” zastępowano zdaniem „Ona patrzy miło na niego”.

Z obserwacji wynikło, że zdania zawierające słowa, które odnosiły się do smaków, pobudzały m.in. jądro migdałowate w mózgu związane z przetwarzanie emocji oraz obszary odpowiedzialne za przetwarzanie fizycznych doznań smakowania. (PAP)

krx/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

  • Voyager 1 znowu nadaje poprawnie

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera