Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
18.10.2014 aktualizacja 18.10.2014

Kolejne uniwersyteckie wino szuka nazwy

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu poszukuje nazwy dla wytwarzanego na uczelni wina. To trzecia szkoła wyższa w Polsce - po Uniwersytecie Jagiellońskim i Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie - która uzyskuje wino z własnej winnicy. Konkursowe propozycje można zgłaszać do 27 października.

Winnica Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została założona wiosną 2012 roku, na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze. Na powierzchni 0,40 ha posadzono ponad 1000 sadzonek winnej latorośli, w kilkunastu odmianach. "Na razie produkowane są partie doświadczalne, ale w przyszłości zwiększony zostanie areał pod uprawę winorośli, a także ilość wytwarzanego wina" - informuje rzecznik uczelni Małgorzata Wanke-Jakubowska.

Ponieważ uczelniane wino nie ma jeszcze nazwy, władze uczelni postanowiły ogłosić konkurs na najlepszą propozycję. Nazwy wina, wraz z krótkim uzasadnieniem, będzie można zgłaszać do 27 października. Jeden uczestnik może nadesłać tylko pięć propozycji nazwy.

Zwycięzcę konkursu wyłoni jury w składzie: rektor Uniwersytetu - prof. Roman Kołacz, prof. Jan Miodek, prof. Bogusław Fiedor, dr hab. Aneta Wojdyło i Małgorzata Wanke-Jakubowska – sekretarz. Zwycięska nazwa i nazwisko laureata zostanie podane w środę 29 października na stronie internetowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wśród odmian białych, które rosną w winnicy, można znaleźć m.in. klasyczne i popularne w Europie odmiany Chardonnay, Riesling, Solaris. Wśród odmian czerwonych dominują odmiany Regent, Pinot noir, Rondo oraz Cabernet Cortis i Cabernet Dorsa. Winne krzewy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pierwsze plony wydały w 2013 roku, a pełnię owocowania osiągną za 2–3 lata.

"Uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami integrowanej produkcji sadowniczej. Winogrona z uczelnianej winnicy zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji. Podczas poszczególnych etapów procesu m.in. rozdrabniania, tłoczenia, fermentacji, klarowania i dojrzewania kształtowana jest finalna jakość wina" - czytamy w przesłanym PAP komunikacie.

Więcej informacji na temat konkursu jest dostępnych pod adresem: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41725/wybierzmy_nazwe_wina.html

PAP - Nauka w Polsce

ekr/ mki/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024