Konsumpcja ryb zwiększa efektywność antydepresantów
Osoby cierpiące na depresję i spożywające dużo ryb bogatych w kwasy tłuszczowe mogą liczyć na większą skuteczność terapii z zastosowaniem leków antydepresyjnych – twierdzą holenderscy badacze.
Naukowcy z Holandii sugerują, że nieefektywność działania selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (środków używanych w leczeniu depresji) u niektórych pacjentów może wiązać się z zaburzonym metabolizmem kwasów tłuszczowych.
Badacze wykazali, że osoby często spożywające ryby bogate w kwasy tłuszczowe lepiej reagują na leki antydepresyjne. Oszacowali, że wśród pacjentów jedzących ryby codziennie szansa na pozytywne działanie antydepresantów sięga 75 proc. Tymczasem u badanych nieuwzględniających ryb w swojej diecie wynosi zaledwie 23 proc.
„To oznacza, że zmiany w metabolizmie kwasów tłuszczowych są powiązane z reakcją na leki antydepresyjne. Co ważne, to powiązanie koreluje z konsumpcją tłustych ryb, które są ważnym źródłem kwasów omega-3” – podsumowuje Roel Mocking z Uniwersytetu w Amsterdamie (Holandia).
Wyniki badania zaprezentowano na tegorocznej konferencji Europejskiego Towarzystwa Neuropsychofarmakologicznego, które odbyło się w dniach 18-21 października w Berlinie (Niemcy). (PAP)
ooo/ krf/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.