Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
29.10.2014 aktualizacja 29.10.2014

Gaudeamus - nowym uczelnianym winem

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Gaudeamus – taką nazwę będzie nosiło wino wytwarzane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Autorem zwycięskiej nazwy jest Adam Poznar – przewodniczący samorządu studentów. Nazwa jest dostojna i radosna jednocześnie - uzasadniło konkursowe jury.

Na ogłoszony przez rektora konkurs wpłynęły 22 zgłoszenia, zawierające propozycje 64 nazw. Pomysły nadsyłano z całej Polski – z Warszawy, Kamiennej Góry, Nowego Sącza, Radomska, Kątów Wrocławskich. Najwięcej propozycji nadesłali pracownicy i studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

"Jurorom najbardziej przypadła do gustu nazwa Gaudeamus, jest bowiem – jak uzasadniano – jednocześnie dostojna i wyrażająca radość, a także najbardziej oddaje uniwersytecki charakter wytwarzanego na uczelni gronowego trunku. Inne rozważane nazwy, takie jak: Gaudevini, Gaudevinus, ViniUP, VinUP, Rektorskie czy Bacalarus, nie zyskały aż takiego uznania" - informuje rzecznik uczelni Małgorzata Wanke-Jakubowska.

Autorem zwycięskiej nazwy jest przewodniczący samorządu studentów - Adam Poznar. W nagrodę otrzyma on zaproszenie wraz z osobą towarzyszącą na uroczystą degustację wina, która odbędzie się w piątek 28 listopada.

Zwycięską nazwę wybrało jury w składzie: prof. Roman Kołacz, prof. Jan Miodek, prof. Bogusław Fiedor, dr hab. Aneta Wojdyło i Małgorzata Wanke-Jakubowska.

Winnicę Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu założono wiosną 2012 roku, na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze. Na powierzchni 0,40 ha posadzono ponad 1000 sadzonek winnej latorośli, w kilkunastu odmianach. Wśród odmian białych, które rosną w winnicy, można znaleźć m.in. klasyczne i popularne w Europie odmiany Chardonnay, Riesling, Solaris. Wśród odmian czerwonych dominują odmiany Regent, Pinot noir, Rondo oraz Cabernet Cortis i Cabernet Dorsa. Winne krzewy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pierwsze plony wydały w 2013 roku, a pełnię owocowania osiągną za 2–3 lata.

"Uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami integrowanej produkcji sadowniczej. Winogrona z uczelnianej winnicy zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji. Podczas poszczególnych etapów procesu m.in. rozdrabniania, tłoczenia, fermentacji, klarowania i dojrzewania kształtowana jest finalna jakość wina" - czytamy w komunikacie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

PAP - Nauka w Polsce

ekr/ mki/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024