Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
25.11.2014 aktualizacja 25.11.2014

Regularna konsumpcja oliwy chroni przed chorobą niedokrwienną serca

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Systematyczne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni przed chorobą niedokrwienną serca. Uczeni z kilku państw Europy potwierdzili korzystny wpływ tego produktu na układ sercowo - naczyniowy.

Studium, w trakcie którego stosowano oliwę z oliwek z Portugalii, wykazało, że regularna konsumpcja tego produktu nie tylko chroni, ale również przeciwdziała rozwojowi choroby niedokrwiennej serca.

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetów w Lizbonie i Glasgow, przy wsparciu Portugalskiego Instytutu Biologii Eksperymentalnej i Technologii oraz niemieckiej kliniki Mosaiques.

Jak poinformowała Sandra Silva z uniwersytetu w Lizbonie, badania wykazały, że osoby uczestniczące w studium, podczas którego regularnie stosowały oliwę z oliwek, znacząco poprawiły kondycję swojego układu sercowo-naczyniowego. Jej zdaniem odpowiedzialne za tę pozytywną zmianę są kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie.

"Poprawa jakości zdrowia w efekcie spożycia oliwy uwidacznia się już po sześciu dniach od regularnego jej stosowania. Konieczna jest konsumpcja co najmniej 20 ml produktu dziennie" - powiedziała Sandra Silva.

Uczona wyjaśniła, że korzystny wpływ regularnego spożycia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia uwidocznił się na wszystkich badanych osobach. Odnotowała, że żadna z nich wcześniej nie miała w zwyczaju stosować oliwę.

"U wszystkich z około 70 poddanych badaniu osób zaobserwowaliśmy poprawę jakości stanu układu sercowo-naczyniowego, w szczególności obniżenie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Decydująca dla szybkiej diagnozy stanu zdrowia badanych była innowacyjna technika sprawdzania zagrożenia wystąpienia dolegliwości kardiologicznych na podstawie analizy różnorodnych peptydów występujących w moczu. Technologię tą opracowała klinika Mosaiques" - ujawniła Sandra Silva.

Portugalska badaczka poinformowała, że władze niemieckiej kliniki biorącej udział w badaniu zgodziły się już na przekazanie innowacyjnej technologii narodowemu funduszowi zdrowia Portugalii.

"Dzięki upowszechnieniu tej metody diagnostycznej możliwe będzie wcześniejsze wykrycie przesłanek świadczących o rozwijającej się chorobie kardiologicznej pacjentów" - dodała przedstawicielka uniwersytetu w Lizbonie.

Oliwa z oliwek, zwana też olejem oliwkowym, uważana jest za sprzymierzeńca w profilaktyce miażdżycy, cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego. Przeprowadzone w ostatnich latach w Hiszpanii studia wykazały, że regularne stosowanie tego produktu hamuje także osteoporozę, zaś u kobiet obniża ryzyko występowania raka piersi.(PAP)

zat/ krf

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024