Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
28.11.2014 aktualizacja 28.11.2014

Kwas linolenowy postrachem Helicobacter pylori

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Zawarty w tłuszczach roślinnych kwas linolenowy może pomóc zwalczyć bakterie Helicobacter pylori, które prowadzą do rozwoju wrzodów i nowotworów żołądka - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

"Przed obecnymi metodami zwalczania zakażeń H.pylori stoi poważne wyzwanie - antybiotykooporność. Naszym celem było opracowanie leku, który tolerowałby trudne środowisko gastryczne, niszczył H.pylori i unikał oporności" - mówi autor badań dr Liangfang Zhang z Moores Cancer Center przy Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.

Stworzona przez naukowców nanocząsteczka (LipoLLA) przenosi do układu pokarmowego kwas linolenowy. Gdy napotka na swojej drodze bakterię H.pylori, przyłącza się do jej błony zewnętrznej. Wówczas kwas linolenowy zaczyna wnikać w błonę, niszcząc ją i w rezultacie zabija bakterię.

Podczas prowadzonych przez badaczy eksperymentów nanocząsteczki z kwasem linolenowym zostały oznaczone białkiem fluorescencyjnym i podane myszom. Po kuracji zbadano poziom bakterii i markerów stanu zapalnego w żołądkach gryzoni. Okazało się, że w porównaniu ze standardowym leczeniem antybiotykami kuracja LipoLLA skuteczniej eliminowała H.pylori. Co ważne, nowa metoda walki z bakteriami nie miała działania toksycznego i nie prowadziła do rozwoju oporności.

"To pierwszy krok do zweryfikowania skuteczności tej nanocząsteczki w walce z H.pylori. Obecnie pracujemy nad jej udoskonaleniem. Chcemy by była bardziej trwała i jeszcze skuteczniejsza" - zaznacza dr Zhang.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024