Fot. Adobe Stock

Śmieciowe jedzenie może w młodości uszkadzać mózg

Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może ewentualnie specjalna interwencja z wykorzystaniem leków.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Specjalistki: sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu

    Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów lękowych lub rozwoju depresji. Coraz częściej jedzenie pełni rolę regulatora emocji, co może prowadzić do zaburzeń odżywiania - mówią dr Joanna Jurek i Kinga Wittenbeck.

  • Fot. Adobe Stock. Obraz wygenerowany z pomocą sztucznej inteligencji.
    Świat

    Sztuczna inteligencja tworzy atrakcyjne dla ludzi obrazy jedzenia

    Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję niż przez ludzi – odkryli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: jedzenie łatwo jest obrzydzić

    Jedzenie łatwo jest obrzydzić - zauważają naukowcy, relacjonując eksperyment, który to potwierdził: gdy ktoś patrzył na inną osobą jedzącą warzywa z niesmakiem, sam przestawał mieć na nie ochotę. Przeciwnego efektu naukowcy nie zauważyli.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Psycholog: różnice płciowe w uzależnieniu od jedzenia nie są takie oczywiste

    Częstość występowania uzależnienia od jedzenia może być niedoszacowana wśród mężczyzn i przeszacowana wśród kobiet – sugerują badania psychologów z trzech polskich uczelni, którzy zaproponowali modyfikację popularnej skali do pomiaru uzależnienia od jedzenia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Co sprawia, że „śmieciowe jedzenie” jest śmieciowe?

    Opracowanie praktycznej definicji śmieciowej żywności, która powinna być dodatkowo opodatkowana (tzw. junk food), opartej na kategorii produktu, stopniu przetworzenia i zawartości składników odżywczych, powinno być podstawą kształtowania polityki żywnościowej - uważają badacze z New York University.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Badanie: rodzice zbyt wcześnie wprowadzają do diety dzieci soki owocowe, napoje roślinne i mleko krowie

    Rodzice zbyt wcześnie wprowadzają do diety swoich dzieci soki owocowe, napoje roślinne i mleko krowie – alarmują eksperci. Aż 61 proc. rodziców niesłusznie podaje dzieciom te same posiłki, które je reszta rodziny – wykazały najnowsze badania.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dlaczego głód sprawia, że jedzenie jest smaczniejsze?

    Korzystając z technik optogenetycznych i chemogenetycznych naukowcy zidentyfikowali obwody mózgowe leżące u podstaw zjawiska, jakim są powodowane głodem zmiany w odczuwaniu smaku pokarmów.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nastolatki jednak można zniechęcić do śmieciowego jedzenia

    Wykorzystując skłonność do buntu dorastających osób, można je nastawić sceptycznie wobec wszechobecnych reklam niezdrowej żywności - informuje pismo „Nature Human Behaviour”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Marnotrawieniu jedzenia można zapobiec

    Zdecydowana większość Amerykanów regularnie wyrzuca do śmieci ogromne ilości jedzenia. Takiego marnotrawstwa da się uniknąć. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad – przekonują naukowcy z American Dairy Association Mideast (USA).

Najpopularniejsze

  • Kraków, 21.02.2024. Siedziba Narodowego Centrum Nauki przy ul. Twardowskiego 16 w Krakowie. Fot. PAP/Łukasz Gągulski

    NCN: plan finansowy uwzględniający dodatkowe 200 mln zł podpisany przez ministra

  • Od badylarza do łopatacza – zbadano zmiany wielkości poroża łosi w okresie bez polowań

  • Naukowcy zapraszają Polaków: włączcie się w poszukiwania afrykańskich kleszczy

  • Naukowcy chcą produkować chłód z ciepła

  • Prof. Kuna: nasze życie może zależeć od nosa

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja coraz lepiej oszukuje

  • Żel z białka, żelaza i złota zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu

  • Webb wykrył atmosferę w egzoplanecie

  • Niski testosteron oznacza większe ryzyko zgonu

  • Wulkaniczna planeta zaskoczyła naukowców

28.06.2016 Na zdjęciu Olga Malinkiewicz. PAP/Marcin Obara

Olga Malinkiewicz wśród finalistów European Inventor Award 2024

Polska wynalazczyni Olga Malinkiewicz i kierowany przez nią zespół zostali finalistami European Inventor Award 2024 - poinformował w czwartek Europejski Urząd Patentowy. Zwycięzców konkursu poznamy 9 lipca; ceremonia odbędzie się na Malcie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera