Naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego badają, jaki wpływ ma mikroplastik na występujące w glebie grzyby, które pomagają rosnąć roślinom np. pszenicy. Dotychczasowe wyniki rzucają nowe światło na zagrożenie, jakie stanowią cząsteczki tworzyw sztucznych.
Dzięki zastosowaniu lasera do odstraszania ptaków można znacząco ograniczyć szkody w uprawach – informuje pismo „Pest Management Science”.
Udoskonalaniem miejskich ogrodów i upraw warzywnych zlokalizowanych na ścianach domów, firm i instytucji, oraz bezglebowych upraw hydroponicznych na dachach budynków, zajmują się m.in. badacze z Politechniki Gdańskiej.
Przeniesienie upraw głównych roślin spożywczych w inne lokalizacje geograficzne mogłoby zmaksymalizować ich plony i zminimalizować wpływ na środowisko, ograniczając emisję dwutlenku węgla - informuje pismo „Nature Communications Earth & Environment“.
Uprawy modyfikowane genetycznie mogą przyczynić się do obniżenia emisji gazów cieplarnianych w Europie - ustalili naukowcy z Uniwersytetu w Bonn (Niemcy).
Studium przeprowadzone przez interdyscyplinarny zespół z amerykańskiego Uniwersytetu Nowego Meksyku (UNM) wykazał, że ludność Ameryki Środkowej rozpoczęła powszechnie spożywać kukurydzę około 4700 lat temu. W upowszechnieniu się w ludzkiej diecie tej rośliny miały sprzyjać zmiany klimatyczne.
Śnieg stanowi „być albo nie być” plantacji ozimin takich jak zboża czy rzepak. Jest ochroną przed mrozem i wiatrem, a gdy topnieje staje się cennym źródłem wody. Zlodowaciały może być krytycznym zagrożeniem dla roślin – o roli śniegu w przyrodzie mówi ekspertka agronomii z Poznania.
Robot, który przemieszcza się po polu uprawnym i naświetla rośliny laserem, aby prawidłowo rosły przy znacznym ograniczeniu środków chemicznych, powstał na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Technologia precyzyjnego naświetlania nasion i młodych roślin jest rozwijana przez startup Hugo Green Solutions. Prototypowy robot wykrywa oznaki obecności patogenów chorobotwórczych i umożliwia punktowe zabiegi agrotechniczne, potrafi też dolistnie dokarmiać rośliny.
Grupy bakterii mogą współpracować w sposób, który chroni uprawy i poprawia ich wzrost – informuje “Phytobiomes Journal”.
Opracowany przez naukowców z University of California w Riverside preparat pomaga roślinom zatrzymywać wodę w czasie suszy i może ułatwić ich uprawę w warunkach zmieniającego się klimatu.